Predjama-vár


A harmadik nap második programja, az előző bejegyzésben megénekelt Postojna-cseppkőbarlangtól 7 kilométerre található Predjama-vár volt. A vár azért egyedülálló, mert egy több mint 100 méter magas sziklafalban lévő barlanggal van szó szerint egybeépítve. Elöl vár, hátul barlang.

Leghíresebb lakója Erasmus lovag volt, aki összetűzésbe keveredett III. Frigyes német-római császárral (mivel a mi Mátyás királyunk oldalára állt), s miután egy heves vita közben leszúrta a császár egy rokonát, a bosszútól tartva ebbe a várba menekült. Akkoriban még nem vezettek erre kitáblázott műutak, ezért csak sokára találták meg az időközben rablóvezérré átminősült lovagot, aki előszeretettel lejárt fosztogatni az erre elhaladó császári karavánokat.

Végül a bosszúszomjas Frigyes által megbízott csapat vezére úgy döntött, hogy majd békésen elostromolgat és közben kiéhezteti a várban megbújó árulókat. Ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. Erasmus ahelyett, hogy jól éhen halt volna, kosárnyi cseresznyét meg friss ökörsültet küldetett a vár alatt táborozó, sokkal rosszabb állapotban lévő ellenségének. A rablólovag és emberei ugyanis a barlangrendszer járatain át rendszeresen kijártak a szomszédos településekre élelemért és friss vízért.

Minden jónak vége szakad egyszer, egy évnyi ostrom után szegény Erasmus lovag igen méltatlan halált halt... éppen a vár egy külső kiszögellésében lévő mellékhelyiségbe vonult vissza, mikor áruló szolgájának jelzésére az osztrákok nemes egyszerűséggel szétágyúzták a budit. A lovag vesztét okozó kőgolyók még most is láthatóak a várban.









Megjegyzések